Intézménylátogatás

2014. június 20-án a projektben résztvevő célcsoporttagok, oktatók, mentorok és a projektmenedzsment tagjai meglátogatták hazánk legnagyobb pszichiátriai otthonát Szentgotthárdon.

Az intézmény 1952-ben kezdte meg működését a századfordulón épült egykori dohánygyár épületében. Az otthon jelenlegi formáját, kapacitását az egész intézményre kiterjedő rekonstrukció során nyerte el. Az intézmény jelenleg 734 férőhelyes – az ország legnagyobb – krónikus pszichiátriai betegeket gondozó otthona.
A pszichiátriai betegek otthonába az a krónikus pszichiátriai beteg gondozható, aki az ellátás igénybevételének időpontjában nem veszélyeztető állapotú, akut gyógyintézményi kezelést nem igényel és egészségi állapota, valamint szociális helyzete miatt önmaga ellátására segítséggel sem képes.
Időskori, vagy egyéb szellemi leépülés, súlyos antiszociális, közösségi együttélésre képtelen személyiségzavar, szenvedélybetegség esetén csak abban az esetben lehetséges a felvétel, ha az intézmény az alapbetegséggel összefüggésben is képes szolgáltatást nyújtani.
Az intézmény az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek napi legalább háromszori étkeztetéséről, szükség szerinti ruházattal, illetve textíliával való ellátásáról, mentális gondozásáról, egészségügyi ellátásról, valamint lakhatásáról gondoskodik feltéve, hogy ellátásuk más módon nem oldható meg.
Célja az olyan pszichiátriai betegek védett környezetben történő gondozása, akik aktív gyógykezelést már nem igényelnek, aktív kórházi ágyon történő elhelyezésük már nem járhat teljes eredménnyel, valamint önálló életvitelre – legalábbis átmenetileg – krónikus betegségük miatt nem képesek.

A látogatás során dr. Kapócs Gábor igazgató úr mutatta be az intézményt, dr. Csík Ida, pszichiáter, pszichoterapeuta beszélt arról, hogy tudják a kognitív viselkedésterápiát alkalmazni a bentlekásos intézményben folyó gondozó munkában. Bitterman Éva, klinikai szakpszichológus, aki hosszú évekig dolgozott az Egyesült Királyságban, mint segítő, ismertette az ott folyó, kognitív viselkedésterápiát használó támogató munkát.

Családterápia

Időpont: 2014.05.27., 06.03., 06.17., 06.24.
Helyszín: 1083 Budapest, Balassa utca 6.
A tréninget vezeti: dr. Tölgyes Tamás, pszichiáter, pszichoterapeuta, családterapeuta

Családi nap - Festőmajális

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a TÁMOP 1.4.1-11/2-2012-0003 kódszámú, „Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás” című projekt keretében megrendezésre kerülő, „Festőmajális” családi napra.
Időpont: 2014. május 16. 9-13 óra
Helyszin: Moravcsik Alapítvány (II. sz. telephely) - Budapest Art Brut Galéria, Budapest VIII. ker. Kőbányi út 22.

Konfliktuskezelés tréning

Időpont: 2014. május 13., 20., 23., 30. 9.00 - 13.00 óra
Helyszín: Budapest, VIII. ker. Balassa utca 6.
A tréninget vezeti: Sajgál Rózsa

Tanulástechnikai tréning
Időpont: 2014. március 26. és április 1. 9.00 - 18.00 óra
Helyszín: Budapest, VIII. ker. Balassa utca 6.
A tréninget vezeti: dr. Simon Viktória

Álláskeresési technikák

Időpont:
1. csoport: 2014. április 8.
2. csoport: 2014. április 15.
A tréninget vezeti: Sajgál Rózsa

Munkajogi felkészítés

Időpont: 2014. március 31.
Helyszín: 1083 Budapest, Balassa utca 6.
A képzés vezetője: Sajgál Rózsa